Robert Levin

Uuden musiikin intohimoinen puolestapuhuja Robert Levin on tilannut ja kantaesittänyt lukuisia teoksia, joista mainittakoon Joshua Finebergin Veils (2001), John Harbisonin toinen sonaatti (2003), Yehudi Wynerin pianokonsertto Chiavi in mano (Pulitzer-palkinto, 2006), Bernard Randsin Preludit (2007), Thomas Oboe Leen pianokonsertto (2007) ja Hans Peter Türkin Träume (2012).

Levin on toiminut taiteilijaopettajana Sarasota Music Festivalilla vuodesta 1979 ja sen taiteellisena johtajana vuosina 2007–2016. Hän on ollut American Academy of Arts and Sciences -akatemian jäsen, American Academy of Arts and Letters -akatemian kunniajäsen ja Akademie für Mozartforschungin jäsen. Hän on kansainvälisen Johann Sebastian Bach -kilpailun puheenjohtaja ja hänelle myönnettiin Leipzigin kaupungin Bach-mitali vuonna 2018. Vuosina 1993–2013 hän oli Dwight P. Robinson, Jr. humanististen tieteiden professori Harvardin yliopistossa ja on tällä hetkellä vieraileva professori Juilliardin koulussa.

Klassisen aikakauden ohjelmistoon improvisoiduista kadensseistaan tunnetulla Robert Levinillä on laaja repertuaari äänityksiä. Hän on levyttänyt esimerkiksi Bachin cembalokonsertot kokonaisuudessaan, Bachin kuusi Englantilaista sarjaa ja molemmat Das wohltemperierte Klavier -kokoelmat, Mozartin konserttosarjan Academy of Ancient Music -orkesterin ja Christopher Hogwoodin kanssa, Beethoven-konsertot Sir John Eliot Gardinerin ja Orchester Révolutionnaire et Romantiquen kanssa, Dutilleux’n pianomusiikin kokonaisuudessaan, Bernard Randsin Preludit ja Impromptun, sekä Beethovenin sonaattikokonaisuuden variaatiot fortepianolle ja sellolle Steven Isserlisin kanssa. Levinin viimeaikaiset julkaisut sisältävät kuusi Bachin Partitaa ja Schubertin pianotriot kokonaisuudessaan Noah Bendix-Balgleyn ja Peter Wileyn kanssa sekä Mozartin sonaatit kokonaisuudessaan Mozartin Walter-pianolla.

Mozart-tutkijana tunnetun Robert Levinin täydentämiä versioita Mozartin Requiemistä ja muista keskeneräisistä teoksista on äänitetty ja esitetty kaikkialla maailmassa. Vuonna 2005 Levinin versio Mozartin C-mollimessusta sai ensiesityksensä ja sitä on sittemmin kuultu laajalti Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Levin on esiintynyt eri puolilla Yhdysvaltoja, Eurooppaa, Australiaa ja Aasiaa. Hän esiintyy usein myös vaimonsa, pianisti Ya-Fei Chuangin kanssa duona ja orkestereiden kanssa.

Robert Levin on tällä hetkellä vierailevana professorina The Juilliard Schoolissa sekä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. 

Tuomaristo
Scroll to Top