KALLE RANDALU

Kalle Randalu on kansainvälisesti arvostettu virolainen pianisti, joka asettui Saksaan vuonna 1988. Vuodesta 1994 vuoteen 1997 hän oli professorina Freiburgin musiikkiyliopistossa, mutta vuodesta 1997 lähtien hän on toiminut professorina Karlsruhen musiikkiyliopistossa.

Randalu on konsertoinut useimmissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Venäjällä ja Japanissa. Tallinnassa syntyneellä Randalulla on ohjelmistossaan yli 50 pianokonserttoa sekä suuri määrä soolo- ja kamarimusiikkiteoksia. Yli 20 vuoden ajan hän on tehnyt yhteistyötä Villa Musican kanssa. Villa Musica on yksi Saksan suurimmista konserttilaitoksista, joka kokoaa yhteen johtavia saksalaisia muusikoita ja järjestää vuodessa noin 150 kamarimusiikkikonserttia.

Vuonna 1987 Randalu valittiin Viron kansallistaiteilijaksi ja vuonna 1999 hänelle myönnettiin Viron musiikki- ja teatteriakatemian kunniatohtorin arvo. Hän on voittanut palkintoja useissa kansainvälisissä pianokilpailuissa, kuten ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Ústí nad Labem -pianokilpailussa Tšekin tasavallassa (1971), ensimmäisen palkinon Neuvostoliiton pianokilpailussa Tallinnassa (1976), palkintoja kansainvälisessä Robert Schumann -kilpailussa Zwickaussa (1981) ja Tšaikovski-kilpailussa Moskovassa (1982) ja lisäksi ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä ARD-musiikkikilpailussa Münchenissä (1985).

Randalu on äänittänyt yli 40 CD-levyä ja 16 LP:tä. Hänen kokonaisuutensa Paul Hindemithin sonaateista on ollut erityisen menestyksekäs, ja se on palkittu muun muassa ECHO Klassik -palkinnolla (German Phono Academie) ja Cannesin Classical Award -palkinnolla. Hänen viimeisimmistä äänitteistään merkittäviä ovat Brahmsin pianotriot ja kolmen CD:n sarja Schumannin kamarimusiikkia. Randalu on nauhoittanut Mozartin Pianokonsertot KV 413, 414 ja 415 yhdessä kapellimestari Juha Kankaan ja Tallinnan kamariorkesterin kanssa, sekä Beethovenin viisi konserttoa Viron kansallisen sinfoniaorkesterin ja Neeme Järven kanssa.

Randalu opiskeli Tallinnan musiikkilukiossa Tiina Kurikin johdolla, Tallinnan konservatoriossa professori Bruno Lukkin johdolla ja Moskovan konservatoriossa professori Lev Vlassenkon johdolla.

Tuomaristo
Scroll to Top