Hyvää syntymäpäivää Maj Lind!

Maj Lind on nainen monen suomalaispianistin takana. Harva meistä on häntä tavannut, vielä harvempi tuntenut. Tänään 1. maaliskuuta on kulunut 146 vuotta tämän suurnaisen syntymästä. Lokakuussa, Maj Lind -pianokilpailun aikana, tulee vastaavasti kuluneeksi 80 vuotta hänen kuolemastaan.

Maj Lind teki viimeisenä tahtonaan eleen, joka varmisti pianisteille paikan parrasvaloissa. Siihen riitti pari sanaa testamentissa. Siinä hän määräsi osan omaisuudestaan Sibelius-Akatemialle ”för utbildande av pianister”, ”pianistien kehittämiseen”.

Tahdon toteuttamiseksi Sibelius-Akatemia perusti pianisteilleen kilpailun. Se oli sinänsä ilahduttava ratkaisu, sillä siten myös yleisö on päässyt osalliseksi Maj Lindin toiveesta. Kilpailuja on järjestetty jo 31 kertaa, joista 4 kertaa kansainvälisenä.

Osa Maj Lindin tukemista pianisteista on päässyt jatkamaan uraansa huipulle, osalle on riittänyt vähemmän. Maj Lind tarjosi kuitenkin mahdollisuuden, ponnahduslaudan. Mahdollisuudet laajenivat, kun vuonna 2002 kilpailusta tuli kansainvälinen, ja suomalaispianistit saivat kotikulmilleen kollegat niin Aasiasta kuin Amerikastakin.

Ensimmäisen Maj Lind -pianokilpailun voitti Leena Siukonen 72 vuotta sitten, lokakuussa 1945. Samana keväänä maailma vielä paloi, elokuussa toinen maailman sota päättyi. Suomessa oltiin vasta toipumassa sotien raunioissa ja ensimmäinen osa sotakorvauksista Neuvostoliitolle oli saatu maksettua.

Leena Siukonen-Penttilä (1924–1994) tunnettiin sittemmin viulutaitelijana ja Sibelius-Akatemian viulunsoiton lehtorina. Hänen nimekkäimpiä viuluoppilaitaan on Leif Segerstam, joka niin ikään on yksi Maj Lind -pianokilpailun voittajista (1962).

Maj Lindin tarjoamaan tilaisuuteen tarttuivat myös muiden muassa Eero Heinonen, Matti Raekallio, Juhani Lagerspetz, Olli Mustonen, Laura Mikkola ja Paavali Jumppanen. Kaikki he päättivät osallistua kilpailuun ja harjoitella tavoitteellisesti. Estradilta oli viemisinä palkinto, ja yleisö sai uudet tähtipianistinsa. Palkitut opettavat nuorempiaan, seuraavan sukupolven pianisteja, jotka puolestaan valmistautuvat omiin kilpailuihinsa.

Maj Lind oli amatööripianisti. Hän opiskeli pianonsoittoa koulukaupungissaan Kuopiossa ja äitinsä synnyinkaupungissa Pietarissa. Ennen avioitumistaan hän antoi pianotunteja aloittelijoille Helsingissä. Niistä hän ilmoitti Hufvudstadsbladetissa ja Nya Pressen -lehdessä vuonna 1895. Ikää Maj Lindillä, silloin vielä Maria Kopjeffilla, oli 19 vuotta.

Vuoden 1967 lehtiartikkelissa Maj Lindin on mainittu olleen etevä pianisti ja että hän vietti myöhemmät vuotensa omistautuen musiikkiharrastukselle. Jutun mukaan ”hänet nähtiin säännöllisesti kaikissa arvokkaammissa konserteissa”. Arvokkaat konsertit soitettiin silloin Yliopiston juhlasalissa Senaatintorin laidalla.

Lokakuussa 2022 Maj Lind -pianokilpailu järjestetään kansainvälisenä viidettä kertaa. Kun kilpailu alkaa, nelisenkymmentä pianistia kohtaa toisensa ja yleisönsä sekä tuomariston R-talon konserttisalissa ja Musiikkitalossa. Kilpailu striimataan verkossa ympäri maailman ja lisäksi Yleisardio välittää finaalit jokaiseen kotiin Suomessa.

Kaikkeen tähän antoi alkusysäyksen leskirouva Maj Lind.

Neiti Maria Kopjeff (myöh. Maj Lind) elokuussa 1896 Kuopiossa.
Neiti Maria Kopjeff (myöh. Maj Lind) elokuussa 1896 Kuopiossa.

KUVA: Neiti Maria Kopjeff (myöh. Maj Lind) elokuussa 1896 Kuopiossa. Victor Barsokevitsch. Kuopio Cultural History Museum.
ALKUPERÄINEN TEKSTI: Katri Maasalo

Muita uutisia
Scroll to Top