Orkesteri, kapellimestari, jousikvartetit

Orkesteri, kapellimestari, jousikvartetit

Helsingin kaupunginorkesteri

HKO_bw

Helsingin kaupunginorkesteri on perustettu vuonna 1882 ja se on Pohjoismaissa pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut ammattisinfoniaorkesteri. Se on kasvanut 36 muusikon soittajistosta 102 vakinaisen soittajan orkesteriksi, joka konsertoi vuosittain noin 100 000 kuulijalle.

Kaupunginorkesterin ylikapellimestarina oli viisi ensimmäistä vuosikymmentä sen perustaja Robert Kajanus. Se kantaesitti valtaosan Jean Sibeliuksen sinfonisesta tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla vuosina 1892–1923. Orkesterin ylikapellimestareita ovat toimineet mm. Paavo Berglund, Okko Kamu ja Leif Segerstam, ja vuoden 2015 lopussa päättyi John Storgårdsin kausi.

Kapellimestari Susanna Mälkki aloitti orkesterin ylikapellimestarina kolmivuotisen kautensa syksyllä 2016.

Uudessa kotisalissaan Helsingin Musiikkitalossa kaupunginorkesteri aloitti konsertoinnin vuonna 2011. Vuosittaisten 70–80 konsertin lisäksi se tekee säännöllisesti ulkomaankiertueita. Ensimmäinen konserttimatka suuntautui Pariisin maailmannäyttelyyn kesällä 1900. Orkesteri on vieraillut mm. neljä kertaa Yhdysvalloissa ja Japanissa sekä tehnyt ensimmäisenä suomalaisena sinfoniaorkesterina konserttikiertueen Etelä-Amerikkaan.

HKO:n levytyksille on myönnetty useita palkintoja sekä mm. Grammy-ehdokkuuksia. Lue lisää

Kapellimestari


Anna-Maria Helsing

Anna-Maria Helsing on johtanut Pohjoismaiden merkittävimpiä orkestereita, myös oopperataloissa. Suomen Kansallisoopperassa hän debytoi johtamalla Kaija Saariahon Adriana Materin Suomen-ensiesityksen 2008. Hän on johtanut mm. Madama Butterflyn Tampereen oopperassa 2013 sekä Karólína Eiríksdóttirin uutuusoopperan Magnus-Marian esitykset Pohjoismaissa 2014–2015.

Marraskuussa 2016 Helsing debytoi Lontoossa Philharmonia Orchestran johtajana.

Oulu Sinfonian ylikapellimestarina hän toimi 2010–2013.

Vuonna 2011 Anna-Maria Helsingistä tuli ensimmäinen kapellimestari, jolle on myönnetty Louis Spohr -mitali tämän säveltäjä-viulusti-kapellimestarin synnyinkaupungissa Braunschweigissa Saksassa.

Anna-Maria Helsing opiskeli Leif Segerstamin kapellimestariluokalla. Hänet valittiin Alliaz-kulttuurisäätiön kapellimestariakatemiaan, jossa hän opiskeli Esa-Pekka Salosen ja Gustavo Dudamelin johdolla. Hän on osallistunut Jorma Panulan, Vladimir Jurowskin ja John Carewen mestarikursseille.

Uransa Helsing aloitti uransa viulistina ja suoritti opintonsa Pietarsaaren konservatoriossa sekä Puolassa Bydgoszczin musiikkiakatemiassa. Hän on toiminut Wegelius-kamariorkesterin johtajana ja Pietarsaaren Sinfoniettan taiteellisena johtajana. Lue lisää

Tempera-kvartetti

Laura Vikman, viulu
Silva Koskela, viulu
Tiila Kangas, alttoviulu
Ulla Lampela, sello

Tempera-kvartetti perustettiin 20 vuotta sitten Sibelius-Akatemiassa. Se valittiin Finland Festivals -yhdistyksen Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2001 ja se toimi kollektiivisesti Riihimäen Kesäkonserttien taiteellisena johtajana 2004–2007. Tempera on kantaesittänyt mm. Pehr Henrik Nordgrenin kolme viimeistä jousikvartettoa (nrot 9–11) ja levyttänyt mm. Jean Sibeliuksen jousikvartettituotannon.  Lue lisää

Uusi Helsinki -kvartetti

Taija Angervo, viulu
Petri Aarnio, viulu
Ilari Angervo, alttoviulu
Tuomas Lehto, sello

Uusi Helsinki -kvartetti on perustettu 1982. Se on esiintynyt säännöllisesti kansainvälisillä musiikkijuhlilla sekä merkittävissä saleissa eri puolilla Eurooppaa. Kvartetti on palkittu sekä kotimaassa että ulkomailla. Sillä on ollut omat konserttisarjat Helsingissä ja se on tehnyt useita levytyksiä ja radionauhoituksia.

Scroll to Top